De kerngroepbijeenkomst op 19 november stond in het teken van het bijpraten van de kerngroepleden over de voortgang en het bespreken van de ontvangen feedback naar aanleiding van de inloopbijeenkomsten op 18 september.
Tijdens deze inloopbijeenkomsten werd de tussenstand van het werk van de klankbordgroep gepresenteerd. Bezoekers kregen de kans om feedback te geven, wat volop is gedaan. Dit leverde waardevolle tips en aanvullingen op die zijn meegenomen in het verdere proces.
Verwerking van feedback en aanvullende onderzoeken
Naast het verwerken van de ontvangen feedback zijn er ook verschillende onderzoeken gestart om te toetsen of de gepresenteerde vlekkenplannen haalbaar zijn en welke vervolgstappen daarvoor nodig zijn. Onder deze onderzoeken vallen bijvoorbeeld:
– Ecologische Quick Scan en Stikstofberekeningen in het kader van natuurbescherming en wetgeving.
– Verdere detaillering om te beoordelen of de plannen daadwerkelijk uitvoerbaar zijn.
Daarnaast wordt in de verschillende stadia onderzocht hoe de diverse dilemma’s die naar voren zijn gekomen kunnen worden aangepakt. Voorbeelden hiervan zijn:
– Compactere plannen met minder ‘restgroen’.
– Locaties van de appartementen.
– Kapvormen die het volume visueel verzachten.
– Beplanting en waterverbindingen.
Volgende stappen
Tijdens de bijeenkomst van 19 november is een presentatie gegeven met diverse uitwerkingen en onderzoekstekeningen. Let op: dit zijn geen definitieve plannen, maar dienen als een weergave van de huidige stand van zaken. U kunt de presentatie bekijken via deze link.
De plannen zijn momenteel ter toetsing voorgelegd aan de gemeente. Binnenkort verwachten we daarvan een reactie en wordt het proces voortgezet in samenwerking met de kerngroep. De geplande inloopavond van 11 december komt daarom te vroeg en verschuiven we naar een later stadium, waarschijnlijk januari.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via info@gebiedmanpad.nl
Laatste nieuws
Inloopbijeenkomsten gebied Manpad
Denk mee over de toekomst van Gebied Manpad
Uw mening telt – kom naar de inloopbijeenkomsten op dinsdag 13 mei 2025
We nodigen u van harte uit voor de inloopbijeenkomsten over de ontwikkeling van het gebied Manpad. Tijdens deze bijeenkomsten delen we de tussentijdse resultaten van de kerngroep en horen we graag wat ú ervan vindt.
Op 30 januari jl. heeft de gemeenteraad ingestemd met een herijking van de planning voor gebied Manpad. Dit betekent dat alle ontwikkelproducten – zoals de ontwikkelvisie, het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan – als één samenhangend geheel aan de raad worden aangeboden.
Deze werkwijze sluit aan bij de wens van de kerngroep om de plannen eerst duidelijker te maken, voordat ze ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd.
Om de raad goed en tijdig te informeren over de voortgang, organiseren we een paar informele bijeenkomsten met het college van burgemeester en wethouders, de raad en andere betrokkenen. Half mei is weer een besloten bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst praat de raad met de “adviseurs” van het project. Dit zijn vertegenwoordigers van belangengroepen en betrokken diensten.
De herijking is een belangrijke stap richting versnelling van het proces. Vooral omdat de gemeente subsidie heeft gekregen het bouwen van woningen te versnellen. Uiteraard blijven we zorgvuldig werken en zorgen ervoor dat er ruimte blijft voor feedback van alle betrokkenen.
Samen werken aan een groene en evenwichtige invulling van gebied Manpad
In de afgelopen maanden vonden diverse bijeenkomsten plaats met de kerngroep van gebied Manpad. Deze sessies stonden in het teken van het delen van de voortgang “achter de schermen” en het bespreken van de ontwerpstappen die zijn gezet door de stedenbouwkundigen van de gemeente en het ontwerpteam.
Vanuit het eerder gepresenteerde schetsontwerp – waarin de woningbouw op een landschappelijk verantwoorde manier is ingepast – wordt nu verder gewerkt aan het stedenbouwkundig plan. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is het behoud van een aaneengesloten groengebied van minimaal 5,5 hectare. Tegelijkertijd is er veel aandacht voor de verbinding met omliggende groengebieden via zogeheten “stepping stones”, zodat ecologische samenhang gegarandeerd blijft.
De volgende stap is het verfijnen van het groene netwerk binnen het plangebied, met als doel het realiseren van een hoge ecologische waarde. Van de in totaal 12 hectare die het gebied omvat, wordt ongeveer 3 hectare bestemd voor wonen en ontsluiting. Daarmee blijft circa 9 hectare beschikbaar voor groen en water – een belangrijke kans én verantwoordelijkheid.
Er zijn ecologen betrokken bij het proces. Zij adviseren over hoe het gebied het beste ingericht kan worden voor bepaalde planten en dieren. De lokale kennis van de kerngroep – bestaande uit omwonenden die het gebied goed kennen – speelt hierin een waardevolle rol. Hun observaties van de aanwezige flora en fauna leveren directe input voor het maken van zorgvuldige keuzes in het ontwerp.