Kerngroep gevormd tijdens bijeenkomst op 10 juni 2024
11-06-2024
Op 10 juni vond er een goed bezochte bijeenkomst plaats in het gemeentehuis, waarbij alle belanghebbenden en betrokkenen waren uitgenodigd. Het doel van deze bijeenkomst was om een toelichting te geven op het participatieproces en het vormen van een kerngroep die de stakeholders vertegenwoordigd tijdens het co-creatieproces.
Presentatie van het participatieproces:
Het participatieproces is gebaseerd op het participatieplan dat is vastgesteld in de gemeenteraad. De participatieladder hierin beschrijft een proces waarin participatie van verschillende belanghebbenden geleidelijk wordt geïntensiveerd en weer verbreed. Zodoende willen we werken met een kerngroep waarin de vertegenwoordigers van de stakeholders plaatsnemen om het co-creatieproces werkbaar te maken.
Presentatie ontwerpmodellen:
Berrie van Elderen, stedenbouwkundige van bureau Ve-R, neemt ons verschillende ontwerpmodellen (“State, Panorama en Waterrijk”) die dienen als inspiratie voor het ontwerpproces. Tevens geeft hij uitleg over de kaders die in de afgelopen jaren zijn bepaald als uitgangspunten voor het ontwerpproces.
Input van Deelnemers:
Tijdens de avond was er ook ruimte om reacties te geven via stickers op een plakmuur en hebben deelnemers veel waardevolle input geleverd, die allemaal zorgvuldig in beeld is gebracht.
Tijdens de pauze hebben diverse stakeholdergroepen afgevaardigden gekozen om zitting te nemen in de kerngroep. Deze kerngroep zal de komende bijeenkomsten bij elkaar komen om het ontwerpproces verder te ontwikkelen.
Toekomstige Plannen
Halverwege september organiseert de ontwikkelaar opnieuw een brede bijeenkomst voor alle betrokkenen. Tijdens deze bijeenkomst zal worden gepresenteerd wat er in de kerngroep is besproken en bedacht. Tijdens deze de inloopavond is er voldoende mogelijkheid voor alle belanghebbenden om hun mening te geven, vragen te stellen en suggesties te doen. Deze input wordt vervolgens meegenomen in het verdere proces.
Gerelateerd nieuws
Inloopbijeenkomsten gebied Manpad
Denk mee over de toekomst van Gebied Manpad
Uw mening telt – kom naar de inloopbijeenkomsten op dinsdag 13 mei 2025
We nodigen u van harte uit voor de inloopbijeenkomsten over de ontwikkeling van het gebied Manpad. Tijdens deze bijeenkomsten delen we de tussentijdse resultaten van de kerngroep en horen we graag wat ú ervan vindt.
Op 30 januari jl. heeft de gemeenteraad ingestemd met een herijking van de planning voor gebied Manpad. Dit betekent dat alle ontwikkelproducten – zoals de ontwikkelvisie, het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan – als één samenhangend geheel aan de raad worden aangeboden.
Deze werkwijze sluit aan bij de wens van de kerngroep om de plannen eerst duidelijker te maken, voordat ze ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd.
Om de raad goed en tijdig te informeren over de voortgang, organiseren we een paar informele bijeenkomsten met het college van burgemeester en wethouders, de raad en andere betrokkenen. Half mei is weer een besloten bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst praat de raad met de “adviseurs” van het project. Dit zijn vertegenwoordigers van belangengroepen en betrokken diensten.
De herijking is een belangrijke stap richting versnelling van het proces. Vooral omdat de gemeente subsidie heeft gekregen het bouwen van woningen te versnellen. Uiteraard blijven we zorgvuldig werken en zorgen ervoor dat er ruimte blijft voor feedback van alle betrokkenen.
Samen werken aan een groene en evenwichtige invulling van gebied Manpad
In de afgelopen maanden vonden diverse bijeenkomsten plaats met de kerngroep van gebied Manpad. Deze sessies stonden in het teken van het delen van de voortgang “achter de schermen” en het bespreken van de ontwerpstappen die zijn gezet door de stedenbouwkundigen van de gemeente en het ontwerpteam.
Vanuit het eerder gepresenteerde schetsontwerp – waarin de woningbouw op een landschappelijk verantwoorde manier is ingepast – wordt nu verder gewerkt aan het stedenbouwkundig plan. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is het behoud van een aaneengesloten groengebied van minimaal 5,5 hectare. Tegelijkertijd is er veel aandacht voor de verbinding met omliggende groengebieden via zogeheten “stepping stones”, zodat ecologische samenhang gegarandeerd blijft.
De volgende stap is het verfijnen van het groene netwerk binnen het plangebied, met als doel het realiseren van een hoge ecologische waarde. Van de in totaal 12 hectare die het gebied omvat, wordt ongeveer 3 hectare bestemd voor wonen en ontsluiting. Daarmee blijft circa 9 hectare beschikbaar voor groen en water – een belangrijke kans én verantwoordelijkheid.
Er zijn ecologen betrokken bij het proces. Zij adviseren over hoe het gebied het beste ingericht kan worden voor bepaalde planten en dieren. De lokale kennis van de kerngroep – bestaande uit omwonenden die het gebied goed kennen – speelt hierin een waardevolle rol. Hun observaties van de aanwezige flora en fauna leveren directe input voor het maken van zorgvuldige keuzes in het ontwerp.