Afgelopen woensdag 18 september presenteerden ontwikkelaars en ontwerpers de meest recente ontwikkelingen rondom de planvorming voor het Manpadslaangebied (gelegen tussen de Herenweg, Manpadslaan, Leidse Vaart en Rivierenbuurt).
Dit proces vindt plaats in nauwe samenwerking met een kerngroep, waarin omwonenden, bedrijven, volkstuinen, Landschap Noord-Holland en de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek zijn vertegenwoordigd.
Tijdens drie bijeenkomsten met deze kerngroep is gewerkt aan een vlekkenplan en een ontwikkelvisie. Hierbij is rekening gehouden met de gestelde kaders, het door de gemeenteraad vastgestelde woningbouwprogramma, maar ook met verschillende landschappelijke uitgangspunten en beperkingen. In dit traject zijn tal van oplossingen en dilemma’s besproken, waarbij voorkeuren werden gegeven en het draagvlak is getoetst.
Uit dit proces kwam een landschappelijk raamwerk naar voren, waarin ruimte is voor woningen die passend zijn binnen het landschap. Daarnaast werd gekeken naar de mogelijkheid om een aaneengesloten gebied van 5,5 hectare in het project te integreren.
Tijdens de inloopbijeenkomsten werd het publiek geïnformeerd over het proces, de gemaakte keuzes die breed gedragen worden, en de nog te overwegen dilemma’s. Een belangrijk onderwerp van gesprek waren de appartementen, met name de hoogte en locatie daarvan.
Bezoekers konden ook een grote maquette van het gebied bekijken, die een visuele indruk gaf van hoe de plannen er in 3D uitzien.
Daarnaast werd het publiek aangemoedigd om feedback te geven op de gepresenteerde plannen, waar volop gebruik van werd gemaakt. De meeste reacties gingen over de verdere uitwerking van het plan, de groene ruimten en de woningtypen. Ook was er veel interesse in de nieuwe woningen, waarbij velen benieuwd waren naar wanneer deze op de markt komen.
De presentatiepanelen van deze bijeenkomsten kunt u hier bekijken.
Laatste nieuws
Inloopbijeenkomsten gebied Manpad
Denk mee over de toekomst van Gebied Manpad
Uw mening telt – kom naar de inloopbijeenkomsten op dinsdag 13 mei 2025
We nodigen u van harte uit voor de inloopbijeenkomsten over de ontwikkeling van het gebied Manpad. Tijdens deze bijeenkomsten delen we de tussentijdse resultaten van de kerngroep en horen we graag wat ú ervan vindt.
Op 30 januari jl. heeft de gemeenteraad ingestemd met een herijking van de planning voor gebied Manpad. Dit betekent dat alle ontwikkelproducten – zoals de ontwikkelvisie, het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan – als één samenhangend geheel aan de raad worden aangeboden.
Deze werkwijze sluit aan bij de wens van de kerngroep om de plannen eerst duidelijker te maken, voordat ze ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd.
Om de raad goed en tijdig te informeren over de voortgang, organiseren we een paar informele bijeenkomsten met het college van burgemeester en wethouders, de raad en andere betrokkenen. Half mei is weer een besloten bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst praat de raad met de “adviseurs” van het project. Dit zijn vertegenwoordigers van belangengroepen en betrokken diensten.
De herijking is een belangrijke stap richting versnelling van het proces. Vooral omdat de gemeente subsidie heeft gekregen het bouwen van woningen te versnellen. Uiteraard blijven we zorgvuldig werken en zorgen ervoor dat er ruimte blijft voor feedback van alle betrokkenen.
Samen werken aan een groene en evenwichtige invulling van gebied Manpad
In de afgelopen maanden vonden diverse bijeenkomsten plaats met de kerngroep van gebied Manpad. Deze sessies stonden in het teken van het delen van de voortgang “achter de schermen” en het bespreken van de ontwerpstappen die zijn gezet door de stedenbouwkundigen van de gemeente en het ontwerpteam.
Vanuit het eerder gepresenteerde schetsontwerp – waarin de woningbouw op een landschappelijk verantwoorde manier is ingepast – wordt nu verder gewerkt aan het stedenbouwkundig plan. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is het behoud van een aaneengesloten groengebied van minimaal 5,5 hectare. Tegelijkertijd is er veel aandacht voor de verbinding met omliggende groengebieden via zogeheten “stepping stones”, zodat ecologische samenhang gegarandeerd blijft.
De volgende stap is het verfijnen van het groene netwerk binnen het plangebied, met als doel het realiseren van een hoge ecologische waarde. Van de in totaal 12 hectare die het gebied omvat, wordt ongeveer 3 hectare bestemd voor wonen en ontsluiting. Daarmee blijft circa 9 hectare beschikbaar voor groen en water – een belangrijke kans én verantwoordelijkheid.
Er zijn ecologen betrokken bij het proces. Zij adviseren over hoe het gebied het beste ingericht kan worden voor bepaalde planten en dieren. De lokale kennis van de kerngroep – bestaande uit omwonenden die het gebied goed kennen – speelt hierin een waardevolle rol. Hun observaties van de aanwezige flora en fauna leveren directe input voor het maken van zorgvuldige keuzes in het ontwerp.