
Artikel in Haarlems Dagblad 14 mei 2025
Na het succes van de bijeenkomsten op 12 en 13 mei 2025 schreef het Haarlems Dagblad een artikel over de bijeenkomst en de resultaten daarvan. Lees hieronder het volledige artikel.
Op 3 juli 2024 vond de tweede bijeenkomst met de kerngroep plaats met een vergelijkbaar aantal deelnemers als de eerste sessie. Tijdens deze bijeenkomst werd, naar aanleiding van het fotoverslag van de bijeenkomst van 19 juni 2024, eerst een discussie gehouden over de belangrijkste bevindingen. Deze bevindingen werden vervolgens in twee groepen verder uitgewerkt.
Er werd veel geschoven met de locaties van de appartementen, waarbij de voorkeur uitging naar een positie zo ver mogelijk van de bestaande woningbouw.
Er werd ook gekeken naar oplossingen om de appartementen lager te maken, bijvoorbeeld door het parkeren op het maaiveld te situeren.
In veel van de modellen blijkt veel overeenstemming tussen beide groepen over hoe het landschap ingericht zou moeten worden.
De deelnemers verdeelden zich opnieuw in twee groepen om rond twee tafels aan de slag te gaan. Waarbij de ene groep zich richtte zich op de specifieke aspecten van de woningbouw en met name de positie van de appartementen. De andere groep besprak de invulling van het openbaar gebied, waarbij gekeken werd naar functies en soorten groen.
De tweede kerngroepsessie heeft geleid tot verdere verfijning van de input en duidelijke richtlijnen voor de ontwerpers, met als doel een goed onderbouwd ontwerpmodel te presenteren in de volgende bijeenkomst waar dan specifieke opties en dilemma’s bij gegeven worden, waar we mee aan de slag kunnen.
Na het succes van de bijeenkomsten op 12 en 13 mei 2025 schreef het Haarlems Dagblad een artikel over de bijeenkomst en de resultaten daarvan. Lees hieronder het volledige artikel.
In de afgelopen maanden vonden diverse bijeenkomsten plaats met de kerngroep van gebied Manpad. Deze sessies stonden in het teken van het delen van de voortgang “achter de schermen” en het bespreken van de ontwerpstappen die zijn gezet door de stedenbouwkundigen van de gemeente en het ontwerpteam.
Vanuit het eerder gepresenteerde schetsontwerp – waarin de woningbouw op een landschappelijk verantwoorde manier is ingepast – wordt nu verder gewerkt aan het stedenbouwkundig plan. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is het behoud van een aaneengesloten groengebied van minimaal 5,5 hectare. Tegelijkertijd is er veel aandacht voor de verbinding met omliggende groengebieden via zogeheten “stepping stones”, zodat ecologische samenhang gegarandeerd blijft.
De volgende stap is het verfijnen van het groene netwerk binnen het plangebied, met als doel het realiseren van een hoge ecologische waarde. Van de in totaal 12 hectare die het gebied omvat, wordt ongeveer 3 hectare bestemd voor wonen en ontsluiting. Daarmee blijft circa 9 hectare beschikbaar voor groen en water – een belangrijke kans én verantwoordelijkheid.
Er zijn ecologen betrokken bij het proces. Zij adviseren over hoe het gebied het beste ingericht kan worden voor bepaalde planten en dieren. De lokale kennis van de kerngroep – bestaande uit omwonenden die het gebied goed kennen – speelt hierin een waardevolle rol. Hun observaties van de aanwezige flora en fauna leveren directe input voor het maken van zorgvuldige keuzes in het ontwerp.
Op 12 februari 2025 kwam de kerngroep bijeen in het gemeentehuis voor een update over de voortgang van de planvorming. De afgelopen periode zijn we niet samengekomen omdat het stedenbouwkundig plan intern werd uitgewerkt, afgestemd en aangepast in overleg met de gemeente. Daarnaast is de planning herijkt en inmiddels vastgesteld door de raad. (meer…)