Op 19 juni vond de eerste bijeenkomst van de kerngroep plaats. Aan deze bijeenkomst namen circa 20 deelnemers deel, waaronder omwonenden, vertegenwoordigers van belangenverenigingen, gemeentemedewerkers en de ontwikkelaar.
Bezoek aan het Gebied:
De bijeenkomst begon met een rondleiding door het gebied. Dit bood de deelnemers de kans om de locatie in detail te bekijken en een beter begrip te krijgen van de huidige situatie en de mogelijkheden voor toekomstige ontwikkelingen.
Werk in de Loods:
Na het terreinbezoek gingen de deelnemers aan de slag in de loods op het Manpadslaan. Hier zijn twee grote moedermaquettes opgesteld:
Maquette 1 – Positie van de Woningen: De eerste maquette was gericht op de positionering van de woningen. Deelnemers konden losse woonblokken verschuiven om verschillende opstellingen en indelingen te verkennen. Dit leverde waardevolle inzichten op over de mogelijke configuraties en hun impact op de omgeving.
Maquette 2 – Landschapsinvulling: De tweede maquette werd gebruikt voor het verkennen van de landschapsinvulling. Hierbij werd gekeken naar de inrichting van groenvoorzieningen, wegen en andere infrastructuur. Ook werd een gebied van 5,5 ha aangesloten groen meegenomen in de sessies. Deelnemers deelden hun ideeën en voorkeuren voor een evenwichtige en aantrekkelijke landschapsindeling.
Discussies:
Er werd uitgebreid gediscussieerd over de voor- en nadelen van de verschillende oplossingen. Hoewel er veel waardevolle input en feedback werd verzameld, zijn er nog geen definitieve conclusies getrokken. De discussiepunten zullen in toekomstige bijeenkomsten verder worden uitgewerkt.
Documentatie
Alle mogelijke vormen en configuraties die tijdens de bijeenkomst zijn besproken, zijn gefotografeerd. Deze foto’s zijn in een fotoverslag worden opgenomen en naar de deelnemers gestuurd. Dit fotoverslag zal dienen als een visuele documentatie van de besprekingen en als referentiepunt voor verdere discussies en besluitvorming.
Conclusie
De eerste bijeenkomst van de kerngroep was een productieve start van het participatieproces. De betrokkenheid van een diverse groep deelnemers en de interactieve benadering met de maquettes hebben geleid tot waardevolle inzichten en ideeën. We kijken uit naar de volgende bijeenkomsten en de voortzetting van deze constructieve samenwerking.
Dit filmpje is illustratief voor hoe gewerkt is met de verschillende maquettes en woningbouwblokjes. Tijdens de bijeenkomst zijn veel meer modellen gemaakt door de deelnemers.
Gerelateerd nieuws
Inloopbijeenkomsten gebied Manpad
Denk mee over de toekomst van Gebied Manpad
Uw mening telt – kom naar de inloopbijeenkomsten op dinsdag 13 mei 2025
We nodigen u van harte uit voor de inloopbijeenkomsten over de ontwikkeling van het gebied Manpad. Tijdens deze bijeenkomsten delen we de tussentijdse resultaten van de kerngroep en horen we graag wat ú ervan vindt.
Op 30 januari jl. heeft de gemeenteraad ingestemd met een herijking van de planning voor gebied Manpad. Dit betekent dat alle ontwikkelproducten – zoals de ontwikkelvisie, het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan – als één samenhangend geheel aan de raad worden aangeboden.
Deze werkwijze sluit aan bij de wens van de kerngroep om de plannen eerst duidelijker te maken, voordat ze ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd.
Om de raad goed en tijdig te informeren over de voortgang, organiseren we een paar informele bijeenkomsten met het college van burgemeester en wethouders, de raad en andere betrokkenen. Half mei is weer een besloten bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst praat de raad met de “adviseurs” van het project. Dit zijn vertegenwoordigers van belangengroepen en betrokken diensten.
De herijking is een belangrijke stap richting versnelling van het proces. Vooral omdat de gemeente subsidie heeft gekregen het bouwen van woningen te versnellen. Uiteraard blijven we zorgvuldig werken en zorgen ervoor dat er ruimte blijft voor feedback van alle betrokkenen.
Samen werken aan een groene en evenwichtige invulling van gebied Manpad
In de afgelopen maanden vonden diverse bijeenkomsten plaats met de kerngroep van gebied Manpad. Deze sessies stonden in het teken van het delen van de voortgang “achter de schermen” en het bespreken van de ontwerpstappen die zijn gezet door de stedenbouwkundigen van de gemeente en het ontwerpteam.
Vanuit het eerder gepresenteerde schetsontwerp – waarin de woningbouw op een landschappelijk verantwoorde manier is ingepast – wordt nu verder gewerkt aan het stedenbouwkundig plan. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is het behoud van een aaneengesloten groengebied van minimaal 5,5 hectare. Tegelijkertijd is er veel aandacht voor de verbinding met omliggende groengebieden via zogeheten “stepping stones”, zodat ecologische samenhang gegarandeerd blijft.
De volgende stap is het verfijnen van het groene netwerk binnen het plangebied, met als doel het realiseren van een hoge ecologische waarde. Van de in totaal 12 hectare die het gebied omvat, wordt ongeveer 3 hectare bestemd voor wonen en ontsluiting. Daarmee blijft circa 9 hectare beschikbaar voor groen en water – een belangrijke kans én verantwoordelijkheid.
Er zijn ecologen betrokken bij het proces. Zij adviseren over hoe het gebied het beste ingericht kan worden voor bepaalde planten en dieren. De lokale kennis van de kerngroep – bestaande uit omwonenden die het gebied goed kennen – speelt hierin een waardevolle rol. Hun observaties van de aanwezige flora en fauna leveren directe input voor het maken van zorgvuldige keuzes in het ontwerp.